Nem minden arany ami sárgaréz

Agyszint

Agyszint

A céges konyhás egy napja, avagy, ezért kapsz egy tál moslékot drágán

2020. július 17. - cascade

Vállalati étkezdékben, iskolai menzákon gyakorta hangzik el a sóhaj: “hát, ilyet még én is tudnék főzni!” Ne ítéljenek elhamarkodottan, kedves hölgyeim, uraim.

Üzemi konyhánk dolgozóinak kemény munkával, külön erre szakosított tanfolyamokon kell elsajátítaniuk e nehéz mesterség csínját-bínját. Az alábbiakban egy ilyen tanfolyam tematikájába nyújtunk betekintést.

1-2. óra:
Beszélgetés a kollégákkal arról, milyen kocsit szeretnénk. (Dízelt má’ ne vegyé Jocó, kitiltják! Közben a pult támasztásának gyakorlása.)

3-4. óra:
Beszélgetés a kollégákkal a magyar válogatott idei várható eredményéről. (Főzőkanál lóbálásával, nagyokat röhögve.)

5-6. óra:
Beszélgetés a kollégákkal szabadon választott témákról. (P-betűs dolgok. E két fenti mozdulatsor variálásával.)

7-8. óra:
Történeti alapvetés
Caesartól a Borgiakig, avagy ki hogyan szabadult meg politikai ellenfeleitől terített asztal mellett

9-10. óra:
Filozófiai ismeretek
A dolgok egy része az, aminek elnevezzük. Ha mások ezzel nem értenek egyet, bennük van a hiba.

11-12. óra:
Közgazdasági ismeretek, csengeri befektetések, svéd vadásztippek
Gazdasági liberalizmus: egy árucikk mindaddig nem tekinthető szemérmetlenül drágának, amíg létezik olyan vásárló, aki hajlandó azt kifizetni.

13-14. óra:
Gyakorlati ismeretek:
– odaégetés
– elsózás
– szürke péppé főzés

És most lássunk néhány egyszerű receptet tanfolyamunk tematikájából!

Levesek
1. Húsleves

husleves.jpg

Vegyünk negyvenöt kiló csontot. (Kora reggel menjünk érte, hogy megelőzzük a kisállattartókat!) A csontot légkalapáccsal zúzzuk szilánkokra, engedjük föl némi vízzel, és só nélkül főzzük. Ha sikerül megfeketedett répát szereznünk, azzal tovább emelhetjük művünk fényét. Vállvonogatással tálaljuk.

2. Gyümölcsleves

gyumileves.jpg

Ehhez az ételhez a gyümölcsbefőttet először érlelni kell. Tegyük polc tetejére vagy más olyan helyre, ahol a napfény közvetlenül éri, és tároljuk 1-2 évig, ameddig egyöntetű barna színű nem lesz. Leértékelt pudingot öntsünk bele egy lábas hideg vízbe (ügyeljünk a sorrendre, azaz ne a vizet öntsük a pudingporra, hanem fordítva). Lassú mozdulatokkal keverjük, nehogy a csomócskák szétmenjenek. Végül öntsük bele a befőttet. Cukor fölösleges, csak elveszi a gyümölcs természetes ízét.

Főételek
1. Magyaros csirkemáj galuskával

galuskas.jpg

Keressünk a fagyasztóláda aljában valamit, ami elég amorf ahhoz, hogy akár máj is lehessen. Daráljuk egészen apróra, mielőtt még kiengedhetne, és rájöhetnénk, mi is volt az. Avas zsíron pirítsunk hagymát addig, amíg szépen megfeketedik, akkor dobjuk rá a húspépet. A galuskához keressünk valakit, aki hajlandó legyeket fogni nekünk.

2. Zöldborsófőzelék fasírttal

fozelek.jpg

Ez az étel gyorsan elkészül, mivel csupa előre gyártott alapanyagot használunk föl hozzá. Először is bontsunk föl sok-sok üveg zöldborsó-konzervet, és a levével együtt borítsuk őket egy nagy alumínium fazékba. Majd adjunk hozzá tetszés szerinti instant rántásgumót. A fasírthoz remekül felhasználhatjuk az előző napról (hétről) megmaradt szeletelt kenyeret. Dobáljuk ki közüle a káposztadarabokat, amelyeket a salátapultról sodortak bele egyes vigyázatlan vendégek, és vízzel hígítva voltaképpen készen is van a fasírt-keverék. Ha nem dobáljuk ki a káposztát, vegetáriánus fasírtot kapunk.

Desszertek

1. Mákos tészta

makosteszta.jpg

Rázogassuk ki a mákdarálóból a mákot, töltsünk a helyére kristálycukrot, és a darálóban addig pörgessük, amíg enyhe szürke színt kap. Tésztaként fölhasználhatunk bármely tésztaköretet, amely nem fogyott el az előírt mennyiségben (kis túlzással esetleg galuskát is; hasábburgonya ellenjavallt, bár ki tudja – attól függ, mióta vagyunk a pályán).

2. Máglyarakás

maglyarakas.jpg

Vegyük bármelyik előző ételt, amely nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, és nevezzük el máglyarakásnak. A dolog lényege annyi, hogy a vendégek jelenlétében nevezzük mindig máglyarakásnak, és ha kell, akár eskü alatt is valljuk róla azt, hogy máglyarakás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cascade.blog.hu/api/trackback/id/tr3616012488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2020.10.05. 09:24:15

Az EU nem REST ilyet csinálni. :DD
süti beállítások módosítása