Nem minden arany ami sárgaréz

Agyszint

Agyszint

A konyhafőnök (nem) ajánlja

2019. május 21. - cascade

Ha nem ettél még gusztustalan ételeket, de szeretnél, akkor ezekkel érdemes kezdened

Minden kultúrának megvan a maga förtelme, már ha a gasztronómiáját nézzük. Sokan már a tápszer helyett is gusztustalanságokat szívnak magukba, de mindenki azt szereti, amit gyerekkora óta belé tömnek. Európaiként elborzadunk az ázsiai retteneteken, de nem csak ott vannak sokak számára ehetetlennek titulált ételek.
Nyakunkon a nyaralási-, utazási szezon. Mutatok párat, hogy miket érdemes kipróbálni, amire a jóízlésűek felkapják a fejüket.

 Fejedelmi, de éppenséggel gusztának nem mondható kaják a nagyvilágból.

Tatár bifsztek

A nyers marhahúst csak darálják és ízlés szerint fűszerezik.

01_3.jpg

 

Ecetes tojás

Valaki vagy szereti, vagy nem, átmenet nem nagyon van.

02_3.jpg

 

Shiokara

A takony állagú tintahalat saját belsőségében fermentálják és tálalják. Legalább annyira guszta, mint egy nyers hús, amit leöntöttek fagyasztott zsírral. Nyami.

03_3.jpg

 

Golyvásüszög

A más néven kukoricagombára fejedelmi csemegére, mexikói szarvasgombára tekintenek, ami a zsenge kukoricacsöveket támadja meg, és amit előszeretettel fogyasztanak más kultúrákban. Köszönjük, maradunk a főtt csemegénél.

04_3.jpg

 

Denevér

Szintén Ázsia környékén közkedvelt a denevér mindenféle módon elkészített verziója, ami a csirkéhez hasonló ízű. Állítólag nem árt alaposan megmosni, mert a fejjel lefelé lógás miatt nem csak a pisztolyban tartalmazhat zsenge hugyot.

05_3.jpg

 

Beondegi

Selyemhernyó finomság Koreából, amit úgy árulnak az utcákon, mintha vattacukrot vennél a gyereknek a tavaszi, majálisi forgatagban. Magas fehérjetartalma miatt kiváló ínyencség.

06_2.jpg

 

Basashi

A nyersen fogyasztott hús amennyire közkedvelt volt, mára annyira kevesebbet fogyasztanak belőle japánban. Hideg ágyon, fűszerezve tálalják, és még ezt is el lehet rontani, hiszen, ha nem avatott kezek veszik kezelésbe, akkor ehetetlen lesz.

07_2.jpg

 

Shirako

A tejszínhabra emlékeztető ételt semmiképp ne pakold a kávéba, mert egyáltalán nem az, aminek kinéz. A főleg ikrából és mindenféle vízi jószág ondójából kutyult élvezet hatalmas tiszteletnek örvend Japánban, mert elvileg erőt ad és egész nap energizál.

08_2.jpg

 

Vérkagyló

Kagylót lehet enni bárhol, de a Kínában népszerű vérkagyló azért különleges, mert főleg oxigénszegény környezetben él, ahol olyan ártalmatlan betegségek telepednek meg rajta, mint a tífusz, hepatitisz és a vérhas.

09_2.jpg

 

Darázs keksz

A finom csokis süti kínai változata, ahol a sós teasüteménybe szárított darazsakat sütnek. Bátrak kipróbálhatják milyen ez a nyers verziójával is.

10_2.jpg

 

Kobra szív

Szintén kínai őrület a kobra szívét megenni, persze nem jól átsütve, hanem frissen belezve, még melegen, dobogva, lüktető kígyóvérrel.

11_2.jpg

 

Witchetty-lárva

Az Ausztráliában élő lárvát magas fehérjetartalma miatt eszik, és annyira kelendő, hogy az anyatej után ez az első csemege, amit a gyerek elnyammog.

12_2.jpg

 

Csirkeláb

Túl sok szopogatni való nincs a csirkelábon, ami azért sem kelendő az átlagember étrendjében, mert rendszerint arra asszociál, hogy vajon hány kutyaszaron verekedte át magát élete során, amit mi jóízűen leszopogatunk.

13_2.jpg

 

Fekete puding

Itthon a véres hurka lenne a megfelelője a vérpudingnak is keresztelt rettenetnek. Az angoloknál elhíresült étekről úgy tartják, hogy aki vért reggelizik, az erős és egészséges ember marad.

14_2.jpg

 

Tengerimalac

Míg itthon a terráriumban pihen az aranyos kis jószág, addig más kultúrák szívesen fogyasztják. Peruban például annyira népszerű, hogy fesztivált is rendeznek, ahol válogatott receptekkel kerül az asztalra.

15_2.jpg

 

Pacal

A tehéngyomorhoz nem mindenkinek van gusztusa, de nálunk sokan szeretik.

16.jpg

 

Sült kigyó

Itthon a csirke, a forróbb vidékeken a csörgőkígyó az átlagos csemege.

17.jpg

 

Békacomb

A főleg a kínai, de leginkább francia vidékeken elhíresült különlegesség ugyan nem sok húst tartalmaz, de ritkasága miatt nem olcsó ínyencség. A franciáknál évente kb. 80 millió békát vadásznak le, hogy legyen mit asztalra rakni.

18.jpg

 

100 napos tojás

Alapanyag a nyers kacsa- vagy tyúktojás, amit három hónapra egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe helyeznek. A tojásfehérje kocsonyás, borostyánszínű masszává alakul, a tojássárgája pedig krémes állagúvá válik. Nem épp gusztusos a kinézete.

19.jpg

 

Csiga

Sokat nem kell hozzáfűzni a franciák kedvenc csemegéjéhez.

20.jpg

 

Sago Delight

A szágópálmából készült, gyümölcsös, tejes katyvasz az egyik leggusztább az alábbi felsorolásból.

21.jpg

 

Cápauszony leves

A lassan kihalás szélére került cápák uszonyaiból készült, főleg ázsiai recept különlegesség olyan, mintha bele onanizáltunk volna a cérnametéltes, vasárnapi húslevesbe. Biztos finom, de csak a cápák miatt se kellene.

22.jpg

 

Tengeri csillag

Nincs mit hozzáfűzni.

23.jpg

 

Teknős leves

Inkább egy jó melegszendvics, mint ez a borzalom.

24.jpg

 

Muktuk

Elkészítéséhez bálna, fóka, rozmár, beluga vagy narvál kell – olyan lények, amelynek a bőre alatt sok és jó minőségű zsír van. A zsírt előbb puhára főzik, majd ecetes lében tartósítják, de nyersen is előszeretettel fogyasztották.

25.jpg

 

Jó étvágyat. (Nagy szükséged lesz rá.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cascade.blog.hu/api/trackback/id/tr5914842780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása